Alleen samen krijgen we corona onder controle

Veel mensen met een beperking leven al langer dan een jaar in volledige thuisisolatie. Het gaat hierbij niet alleen om henzelf, maar ook om mensen die leven in hun directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan ouders of broers en zussen. Het huidige vaccinatiebeleid geeft hen onvoldoende en bijna geen perspectief op betere tijden. Dat maakt hen wanhopig of zelfs bang. Ik merk het ook aan mijzelf. Ook ik heb een lichamelijke beperking en val volgens mijn medisch specialisten in een medisch hoog-risicogroep. Maar toch is het gek! Sommige mensen met mijn aandoening worden wel met voorrang gevaccineerd en anderen weer niet, snapt u het nog? Ik ben inmiddels afgehaakt.

En hoe schrijnend ook, mijn situatie staat niet op zichzelf. Steeds meer berichten die mij bereiken, of dat nou is vanuit belangenbehartigingsorganisaties of in de media duiden op dit soort situaties en als we de berichten lezen die aangeven dat er zo’n 1.000.000 vaccins op de plank liggen dat maakt dit veel mensen boos!

En natuurlijk word ook ik blij van berichten die gaan over terrassen die zeer waarschijnlijk weer open gaan en uitgaanslocaties die deuren openen, maar ondertussen zitten de mensen met een beperking nog steeds thuis met in hun hoofd weinig tot geen perspectief. In de media gaat het hoofdzakelijk over het vaccineren van ouderen, waar blijven de mensen met een beperking die thuis wonen dan?

Mijn angst is dat zodra de samenleving weer mondjesmaat opengaat de verschillen tussen mensen met- en zonder beperking groter worden en dat mag volgens mij nooit de bedoeling zijn. Ook in crisistijd moeten we blijven streven naar een samenleving waarin iedereen op een verantwoorde manier kan deelnemen aan de samenleving. Dus ook als we straks weer naar buiten gaan, in de anderhalve meter samenleving is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. In het bijzonder met mensen met een beperking, die angst trotseren en in sommige gevallen zonder vaccin toch naar buiten gaan.

En tegen het kabinet zou ik vooral willen zeggen: “Haak de vaccins van de plank, verspreid ze door het land en vaccineer als de wiedeweerga de mensen met een verhoogt risico want dat is de enige verantwoorde uitweg uit deze verschrikkelijke pandemie”

Alleen samen krijgen we corona onder controle